PUTIN JE BESAN POZVAO ANGELU MERKEL I ODGOVORIO NA NJEN ULTIMATUM! Svet je u strahu od reči GOSPODARA KREMLJA

Pitanje povratka ruske delegacije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (PS SE), uprkos snažnim pritiscima iz Ukrajine, moglo bi da bude zatvoreno nakon poslednjeg telefonskog razgovora između lidera Nemačke, Francuske i Rusije.

Iako deluje kao da je došlo do političkog zaokreta unutar same Evrope, analitičari smatraju da je reč o koristoljublju.

Odmah nakon telefonskog razgovora Vladimira Putina, Angele Merkel i Emanuela Makrona iz Kremlja je stiglo saopštenje:

„Imajući u vidu zaključke poslednjeg zasedanja Komiteta ministara Saveta Evrope u Helsinkiju, koje je održano 17. maja, tokom sastanka data je podrška principijelnoj liniji uspostavljanja u punom obimu prava ruske delegacije u tom evropskom telu.“

Time kao da je stavljena tačka na sve napore Ukrajine da se na bilo koji način produži zabrana pristupa Rusiji evropskim organima. Ali…

Postavlja se pitanje, da li je reč o svojevrsnom političkom zaokretu, odnosno pobedi ideje da je bez stava Rusije evropska, ali i svetska politička scena, donekle osakaćena ili je pak po sredi nešto drugo? Analitičari su saglasni – jedna stvar je sigurna, a to je da Rusija bez punog članstva neće nastaviti da uplaćuje članarinu, a PS SE bez tih sredstava neće moći da održi njen pun kapacitet birokratskog aparata.

Zamenik direktora Nacionalnog instituta za razvoj savremene ideologije Igor Šatrov za Sputnjik objašnjava da je pred PS SE sada ozbiljan izbor. Naravno da postoji čitav niz zemalja koje misle da antiruska politika vodi u ćorsokak, te da je sa Moskvom neophodno sarađivati na svim nivoima, pa i u PS SE, kako bi se pronašli izlazi iz komplikovanih situacija. Međutim, postoje i druge zemlje, poput Ukrajine, koje prete napuštanjem te organizacije u slučaju da se Rusiji vrate sva prava, kaže on.

„Stoga je izbor komplikovan i teško je unapred predvideti da li će Rusiji prava u tom evropskom telu biti vraćena u potpunosti ili samo delimično. Pored toga, svetska spoljna politika je toliko dinamična, stalno se pojavljuju novi faktori i razlozi za uvođenje novih antiruskih sankcija“, ističe.

(Espreso.rs)

Add Comment