ZAVEJAO NAS SNEG, RAZORIO CIKLON, ALI NAJGORE TEK DOLAZI Pored kiše, čeka nas 13 dana strahote! Spremite se za neizdrživ vremenski šok!

Početkom i sredinom sledeće sedmice biće promenljivo oblačno i svežije, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vreme u Srbiji danas pretežno sunčano i toplo. Posle podne i uveče mestimično pljuskovi i grmljavina. Na severu i istoku lokalno jaki pljuskovi sa velikom količinom padavina.

Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od 10 do 14, najviša od 23 do 27 stepeni.

Početkom i sredinom sledeće sedmice biće promenljivo oblačno i svežije, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Biće uslova i za vremenske nepogode sa gradom, pa se strahuje da će doći do novog uništavanja useva.

Prema prognozi RHMZ, kišovito će biti sve do sredine juna, pa nas tako čeka još 21 dan uz kišobrane! Da stvar bude gora, upozoravaju oni, pored pljuskova imaćemo i 13 dana sa jakim grmljavinama i nepogodama.

Kiša, nevreme
Kiša, nevreme, Foto: Alo!/ Rajko Ristić
Kako pokazuje dugoročna prognoza, do kraja maja nas očekuje još 10 kišnih dana, ali će se takvo vreme nastaviti i do polovine narednog meseca. Uz pljuskove nas ipak čeka porast temperature, pa će ona tako u junu dostizati i letnjih 30 stepeni.

Kišovito i toplo
Meteorolog Branko Bjelić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) ističe da su prognozirane skoro svakodnevne padavine.

  • Sve do sredine juna imaćemo 21 dan kada će padati kiša, od čega će čak 13 biti sa nepogodama. Prema takvoj prognozi, ovo bi bio jun sa nešto više kiše nego što je uobičajeno za ovaj mesec, ali će i pored padavina biti veoma toplo. Maksimalne temperature će se kretati od 21 do 30 stepeni – kaže Bjelić.
  • Šef Odseka za klimatske analize i prognoze RHMZ-a Jasminka Smailagić kaže da je pred nama veoma topao jun, ali sa više padavina nego prethodnih godin
  • Ovaj jun biće vlažniji od proseka i imaće više kišnih dana nego inače. Očekuje se da bar pola meseca pada kiša. Prema trenutnim prognozama, maksimalan broj dana sa pljuskovima je 21, dok se u brdsko-planinskim krajevima očekuju dva kišna dana više. Uprkos kiši, biće veoma toplo. U junu ćemo imati do 22 letnja dana sa temperaturama preko 25 stepeni. Koliko će biti toplo, pokazuje i to što ćemo imati i od šest do devet tropskih dana, kada će živa u termometru prelaziti 30. podelak. Prema trenutnim prognozama, srednja maksimalna temperatura vazduha biće od 25 do 27 stepeni, dok će na planinama biti nešto svežije, od 15 do 20 stepeni – rekla je Smailagićeva

alo.rs

Loading...

Add Comment