UDARNA VEST! Britanci spremili UŽASAN PLAN za Srbe na Kosovu, a pomaže im DOMAĆA OPOZICIJA: OVO JE IZDAJA

Po nalogu britanskih obaveštajaca na Kosovu i Metohiji priprema se teren za formiranje nove stranke kosmetskih Srba koja bi bila kontrolisana iz Londona, a predstavljala bi pandan Srpskoj listi koja je reprezentativna i najjača politička opcija u pokrajini, pišu “Novosti”.

Prema saznanjima lista, do ovih informacija došle su naše bezbednosne službe, a cilj opasnog prejekta je da se istisne uticaj zvaničnog Beograda na KIM kao i da se Srbi integrišu u prištinske institucije u što većoj meri, ali bez realne mogućnosti uticaja, čime bi tzv. Kosovo imalo navodni dokaz multietičnosti i poštovanja manjina.

Takođe, jedna od namera ove strategije je da se stvori klima opšteg otpora ideji razgraničenja kao mogućeg trajnog rešenja kosovskog pitanja kako među Albancima na KIM tako i u centralnoj Srbiji i da se Beograd praktično dovede pred svršen čin da je priznavanje “Kosova” u sadasnjim granicama jedino rešenje ukoliko želi da nastavi evropske integracije, navode “Novosti”.

List piše i da je u ovom aranžmanu, prema poverljivim izvorima, glavna veza Britanaca na KIM Fatmir Šeholi, prištinski politički analitičar i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, čiji je zadatak da pridobije viđenije Srbe na KiM za formiranje nove stranke.

Kosovo Tanjug/​Sava Radovanović
“Novosti” napominju da je Šeholi inače u dobrim odnosima sa većinom najvažnijih albanskih političara ukljucujući i Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Ovaj analitičar će, takođe, biti organizator skupa koji bi sredinom januara 2019. godine trebalo da se održi u Medija centru u Čaglavici na kom će se razmatrati aktuelno stanje u pregovorima između Beograda i Prištine.

Na ovoj debati, kako se očekuje, okupiće se neki od glavnih predstavnika opozicije Vuk Jeremić, Dragan Ðilas, Saša Janković i Zoran Lutovac, a od srpskih političara sa KiM Slaviša Petković, Nenad Rašić, Rada Trajković, i Aleksandar Jablanović, pišu Novosti.

Prema saznanjima lista, finansijsku podrsksu organizaciji ovog skupa pruža britanski neprofitna fondacija IMAN.

Njeno sedište je u Londonu, a čine je gotovo uglavnom visoki predstavnici britanske aristokratije, lordovi iz Gornjeg doma parlamenta i članovi Rotari kluba.

albanci Foto: Profimedia/ilustracija
Prema onome što stoji na sajtu ove organizacije, ona ima za cilj promovisanje dijaloga za jačanje međunaordnog razumevanja i suživota i razmenu ideja, ljudi, kulture i religije. Aktivna je širom sveta, a najviše na Bliskom istoku i Balkanu.

Pretprostvka je da će se na ovoj debati u Čaglavici čuti osude ideje o razgraničenju Srbije i “Kosova”, koje na KIM zastupa Tači. Time bi se , pišu Novosti, doprienelo slabljenju njegove pozicije, a samim tim bi se stalo na stranu Haradinaja.

Patnja Srba na KiM ne prestaje: Ne dozvolimo da i naša deca vode ovu borbu! I danas protest u Kosovskoj Mitrovici

Kako su finansijeri skupa Britanci, sumnja se da će sama debata biti pre svega u funkciji britanskih interesa, ali i nemačkih, jer je Berlin glavni protivnik ideje o korekciji granica na Balkanu, navodi list.

srbija danas

Add Comment