KINEZI OTKRILI hoće li biti rata na KOSOVU! Ovomo se MALO ko NADAO!

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je u razgovoru sa studentima Beogradskog univerziteta da ne očekuje da će doći do oružanog sukoba na Kosmetu.

Li je na tribini „Mesto i uloga Kine u globalnom poretku sa posebnim osvrtom na Balkan i Srbiju“, odgovarajući na pitanje studenta da li će Kina pružiti oružanu podršku Srbiji ukoliko dođe do sukoba u južnoj srpskoj pokrajni, odgovorio pitanjem: „Zašto da ratujemo, kada možemo da razgovaramo?“

„Neće biti rata, što da se suprotstavljamo kada možemo da sednemo za sto i da razgovaramo? Kineska spoljna politika zalaže se za miroljubivo rešenje“, podvukao je Li.

On je ponovio da Kina poštuje Srbiju i njen teritorijalni integritet, kao i njenu samostalnost.

Jedan od studenata primetio je da kineski sportisti na međunarodnim takmičenjima igraju protiv sportista Tajvana, koju Kina ne priznaje za samostalnu teritoriju, te je ambasadora upitao šta misli o tome da se i srpski sportisti takmiče sa kosovskim.

„Tajvan je sastavni deo Kine. On je naša provinicija i puno zahvaljujemo Vladi Srbije i srpskom narodu što daju podršku Kini u tom smislu. S druge strane, mi ne priznajemo Kosovo i smatramo da kosovski problem treba da bude rešen u okviru Rezolucije 1244 i dijalogom“, podvukao je Li.

Međutim, bez obzira na stav Kine da su Tajvan i Hongkong, koji su, inače, članovi Olimpijskog komiteta, deo njene teritorije, kineski sportisti takmiče se sa njihovim sportistima, ali pod uslovom, kaže Li, da na takmičenjima ne ističu svoju zastavu.

„Njihova zastava je olimpijska zastava, a ne politička zastava. To je naš stav“, rekao je Li.

Add Comment