BIĆE POSLA ZA SVE! Od nove godine stupa na snagu novi zakon: Srbi će u ovoj zemlji moći lakše da nađu posao i zarade i do 5.000 evra mesečno

Pored vize za traženje posla na šest meseci, koju će uskoro izdavati nemački konzulat, državljanin Srbije imaće pravo i na rad od 10 sati nedeljno

Nemačkoj je potrebno više od milion radnika, a po novom nemačkom Zakonu o useljavanju radnika, koji će u toj zemlji stupiti na snagu od naredne godine, radnicima iz Srbije, i to svih zanimanja, a ne samo deficitarnih poput doktora i negovatelja, biće olakšano da pronađu posao, u ovoj, za mnoge obećanoj, zemlji.

Viza na šest meseci koju će uskoro izdavati nemački konzulat u Srbiji, omogućiće onima koji žele da rade u Nemačkoj da najpre pola godine traže posao u toj zemlji. Drugim rečima, naši ljudi neće kao što je ranije bio slučaj morati prvo da obezbede poslodavca i radnu dozvolu da bi uopšte mogli da dobiju vizu.

Zanimanje Plate u evrima (bruto)Medicinski tehničari 3.000Lekari 4.000 – 5.000Negovatelji 1.500-2.200Vozači 3.000Električari 2.000 – 3.000 Kuvari od 2.000Mehatroničari 3.000 Fasaderi 2.000-2.300

Kako pišu nemački mediji, nacrt ovog zakona će se u Vladi naći 19. decembra, a očekuje se da bi mogao da stupi na snagu pre proleća naredne godine.

Novi zakon će ukinuti sva dosadašnja ograničenja, a u Nemačkoj će moći da dobije posao svako ko uspe da nađe poslodavca, bez obzira na zanimanje. Prema ovom zakonu, ukidaju se dosadašnje odredbe o tome da prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke, kao i državljani EU. Takođe, biće moguće dobiti dozvolu za boravak u slučaju da radnik želi da se dokvalifikuje u Nemačkoj.
Onaj ko planira da radi u Nemačkoj već sada može da pošalje diplomu na nostrifikaciju.

To se odnosi na sva zanimanja, kaže za „Alo!“ Kadrija Mehmedović, predsednik Udruženja „Reintegracija“ i direktor škole nemačkog jezika.
– Dokumenta za nostrifikaciju se šalju poštom u centre za nostrifikaciju u republikama u koje želite da odete, a nemačke službe će vam odgovoriti najkasnije za četiri nedelje. Nekome će priznati diplomu, nekima će reći da moraju šest meseci da volontiraju ili polažu neku razliku predmeta. Onda je na potezu poslodavac iz Nemačke – da li će to da finansira, ili morate sami. Služba za nostrifikaciju će takođe odrediti koji nivo nemačkog jezika vam je potreban – sertifikat ili osnovno znanje. Nakon ove procedure, faktički znate na čemu ste – objašnjava Mehmedović.

Čuvajte se prevaranata!

Ukoliko želite da odete u inostranstvo, a potreban vam je posrednik, odnosno agencija, proverite najpre spisak agencija za zapošljavanje kojima je izdata dozvola za rad, a koji se nalazi na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, kako ne biste bili prevareni.

On pojašnjava da po dobijanju odgovora, u nemačkom konzulatu ćete dobiti vizu za traženje posla na šest meseci i to bez čekanja.

– Ne samo što dobijate vizu za traženje posla već vam imate i pravo na rad – 10 sati nedeljno. To bi mogao da bude probni rad sa poslodavcem i način da pokrijete sebi troškove, a ugovor i sve ostalo što se tiče posla završava se u Nemačkoj. Novi zakon je posebno povoljan za one bez radnog iskustva jer mogu da se doškoluju, obave potrebnu praksu u Nemačkoj, a zatim nostrifikuju diploma – ističe naš sagovornik.

Podsetimo, dosad se čitava procedura odvijala preko ambasade – predaja dokumenata, pa ih oni dalje proslede službama za radnu dozvolu, boravišnu vizu, nostrifikaciju diplome i drugo. A poslodavci iz Nemačke su odustajali od potpisivanja ugovora jer nisu znali kada će dobiti radnika zbog čekanja na radnu dozvolu i posebno dugog čekanja na ulaznu vizu. Stupanjem na snagu novog zakona, odlazak će biti daleko jednostavniji.

Koji nivo jezika vam je potreban

Minimalni nivo znanja sa kojim možete raditi u Nemačkoj je A2, ali samo ako se bavite zanimanjem koje je tamo izuzetno deficitarno. Međutim, mnogo je češći zahtev poznavanja B1 ili B2 nivoa. A nivo podrazumeva elementarnu upotrebu jezika, dok kategorija B podrazumeva mogućnost iznošenja stavova i saopštavanje svojih iskustava i doživljaja. Recimo, nemedicinskim zanimanjima je potreban nivo – A2 – B1, za negovatelja B1, medicinsku sestru tehničara B2, dok je za lekara specijalistu potreban C1 nivo.

Mesečni troškovi života u Nemačkoj (u evrima)

Stanarina 400-800 Vrtić 150-400 Gradski prevoz 80 Hrana 400-800 Internet 35-50 Struja, grejanje od 100

Add Comment