PA OVO JE BOLEST! Tači uputio ŠOKANTNU ponudu IZRAELU , šokiraće vas NJIHOV odgovor!

Izrael neće priznati nezavisnost Kosova, iako je Hašim Tači vladi Benjamina Netanjahua dao primamljivu ponudu. Ako Izrael prizna Kosovo, Priština će zauzvrat otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

– Naša pozicija je krajnja jasna, nećemo priznati nezavisnost Kosova i, koliko znam, nema razloga da se taj naš stav promeni. Izrael je potpuno svestan koliko je to pitanje osetljivo za region Balkana – poručio je u susretu sa novinarima iz Srbije i Crne Gore Emanuel Našon, portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Suočen s uspešnom diplomatskom akcijom Beograda kojom je do sada 10 država povuklo priznanje Prištine, Tači je u septembru krenuo u ozbiljnu akciju da pridobije na svoju stranu uticajnog američkog saveznika.

– Predlog s kojim je Tači izašao pre dva meseca, a koji bi podrazumevao da Kosovo otvori svoje diplomatsko predstavništvo u Jerusalimu je pametan potez, jer zna koliko bi to Izraelcima značilo – objašnjava Dan Orijan, direktor sektora za Balkan u izraelskom ministarstvu spoljnih poslova.

U Jerusalimu se može čuti kako u akademskim krugovima sve više jača pritisak na Netanijahuovu vladu da ipak prizna nezavisnost južne srpske pokrajine, jer smatraju da to ne bi bio „pucanj u nogu za Izrael“ i da takva odluka ne bi poremetila veoma dobre bilateralni odnose sa Srbijom. Ali, Priština će za sada morati da se zadovolji trgovinskim predstavništvom. Kako ističe Dan Orijan, koji je obavljao i dužnost ambasadora za Makedoniju na nerezidencijalno osnovi, Izrael je već obavestio predsednika Aleksandra Vučića da će Priština u njihovoj zemlji otvoriti predstavništvo na čijem čelu će biti jedan izraelski biznismen.

Tel Avivu ne smeta toliko što Beograd i posle raspada Titove Jugoslavije i dalje priznaje Palestinu kao državu koliko to što ne glasa u Ujedinjenim nacijama u skladu s izraelskim interesima.

Iako u Srbiji postoji uvreženo mišljenje da Izrael ne priznaje Kosovo zbog Palestine, u diplomatskim krugovima u Jerusalimu nas uveravaju da se ta dva slučaja ne mogu porediti.

– Mi ne želimo da budemo u istoj državi sa Palestincima i oni neće da budu u istoj državi s nama. Drugo je pitanje da li će palestinske teritorije imati atribute države ili ne. Ima mnogo opcija o kojima tek treba razgovarati – kaže portparol Našon.

Izraelu ne smeta to što Srbija i posle raspada Titove Jugoslavije i dalje priznaje Palestinu kao državu koliko to što ne glasa u Ujedinjenim nacijama u skladu s izraelskim interesima.

– Od naših prijatelja u svetu očekujemo da to prijateljstvo pokažu i kada se glasa u međunarodnim organizacijama. To je je naše legitimno očekivanje i ono bi moralo da se vidi u UN, Unesku, Visokom komeserijatu za ljuska prava OUN. Stara logika više ne funkcioniše, nema više hladnog rata, Jugoslavije, Pokreta nesvrstanih, ali to kao da neki ljudi nisu primetili. Svet danas više nije isti kao onaj pre 30 godina – naglašava Emanuel Našon.

Izrael ne krije da se trudi da ima dobre odnose sa svim zemljama na Balkanu, pa i sa Bosnom i Hercegovinom. Iako u toj, kako nezvanično kažu, „nedovršenoj državi“ postoji jako iransko prisustvo, a Islamska država je regrutovala 220 boraca, od čega se njih 50 vratilo u BiH. Nema sumnje da Republika Srpska i njen doskorašnji predsednik Milorad Dodik uživaju simpatije mnogih izraelskih političara, pre svega uticajnog Avigdora Libermana, koji je nedavno dao ostavku na mesto ministra odbrane.

– Iako sarađujemo s Republikom Srpskom, to nije uvek lako za Izrael, jer se Milorad Dodik nalazi na crnoj listi SAD, a mi moramo da vodimo računa o interesima našeg strateškog saveznika – priča Orijan, koji dodaje da u izraelskim diplomatskim krugovima nije baš dobro primljeno to što Dodik izbegavao da se susretne s ambasadorkom SAD u Sarajevu Morin Kormak.

Izraelci ne kriju da im je stalo da što veći broj država, uključujući i Srbiju i Crnu Goru, priznaju Jerusalim za prestonicu, kao što su to već uradile SAD i Gvatemala. Kada je predsednik Češke Miloš Zeman u nedelju u Jerusalimu otvorio „češku kuću“ u kojoj će biti trgovinsko, kulturno i turističko predstavništvo „Džeruzalem post“ je to video kao prvi korak Praga u nameri da prebaci svoje diplomatsko predstavništvo u Sveti grad. Emanuel Našon podseća da Jerusalim nije glavni grad samo u poslednjih 70 godina, otkada postoji moderna država Izrael, već je on sve Jevreje prestonica već 3.000 godina.

– Ako bih otišao u Srbiju i unilaterno poručio kako Beograd više nije vaš glavni grad nego recimo Novi Sad, izgledao bih glupo i niko me ne bi ozbiljno shvatao. Zašto bi nama neko određivao koji će biti naš glavni grad. Mi bismo bili srećni da ovde gde se nalazi Vlada, Kneset i Vrhovni sud jednog dana vidimo i ambasade Srbije i Crne Gore, ali mi znamo da je to proces i da to u suštini ne menja stvar da u međuvremenu razvijamo sve bolje odnose – ističe portparol izraelskog MSP-a.

(Politika)

Add Comment