PREMIJERKA ŽESTOKO BRANILA SRBIJU USRED BERLINA! Bezobrazni i nevaspitani novinar pokušao na sve načine da isprovocira Brnabićku! Posle njenih odgovora, posramljeno je spustio glavu

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je danas u Berlinu intervju za Dojčle Vele. S druge strane imala je neprofesionalnog i pristrasnog novinara, koji inače radi za CNN i koji je na sve načine pokušao da isprovocira sagovornicu
Premijerka Brnabić, međutim, nije nasela na provokaciju, već je pokazala odlučnost i smelost, bila je veoma oštra prema novinaru CNN-a koji je radio intervju, i tako na najbolji način stala u odbranu svoje zemlje. I to usred Berlina, u srcu te iste Evrope koja Srbiju hoće samo ako predamo Kosovo.

Novinar je upitao premijerku da li je svesna da su Evropskoj uniji dojadile zemlje Zapadnog Balkana, na šta je premijerka je oštro odgovorila:

– Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime Evropske Unije, to prosto nije u redu.

Novinar Dojče Vele (DW) je bio prilično uporan. pa je Ana Brnabić u jednom trenutku morala da ga pita:- Je l mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom? – bila je odlučna.

Njemu ni to nije bilo dovoljno. Insistirao je da premijerka kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje tzv. nezavisnog Kosova:

Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Alanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše reči.- Da, to jesam rekla.

FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, očemu Vi pričate?!

– Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godine super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana – jasna je bila premijerka.

A da ne radite to samo zbog novca iz EU fondova? – upitao ju je voditelj.

– Ne, mi koristimo novac iz pristupnih fondova, a delimo sa EU iste vrednosti i reforme sprovodimo zbog građana.

Premijerka u razgovoru, u Berlinu, sa novinarom DW, u srcu Evrope, nije dozvolila da se o Srbiji govori proizvoljno, bez argumenata, da se iznose mišljenja koja ne odgovaraju realnosti. Posebno buran bio je razgovor o ratnim zločinima.

Novinar je insistirao da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid.

Ali pogledajte, pa međunarodne institucije su rekle da se genocid desio – rekao je on.

– Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srebrenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje – hladnokrvno i odlučno mu je odgovorila premijerka Srbije.

Novinar je potom možda i prešao granicu i zaključio da premijerka nikada neće priznati genocid u Srebrenici.

To je za Vas crvena linija koju nećete preći, zar ne? Vi hoćete da prekrajate istoriju – upitao je on.

– Niko ne prekraja istoriju, mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću – u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince… – odgovorila mu je Brnabić.

Predsednica Vlade pokazala je smelost kakvu do sada nismo imali prilike često da vidimo. Nije se libila da na oštra pitanja odgovori još oštrije i nije dozvolila da se omalovažavaju uspesi koje je Srbija postigla, pa je otvoreno rekla:

FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE
– Vi ne možete omalovažavati sve uspehe koje je Srbija postigla i donositi proizvoljne procene. Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću – završila je ona,

Premijerka je istrajala u nameri da predstavi sve uspehe koje je Srbija postigla na polju eUprave, Vladavine prava, stabilizacieje ekonomije, iako je pre nekoliko godina bila na ivici bankrota…

Informer

Add Comment