UDARNA VEST! Premijerka BRNABIĆ se HITNO obratila JAVNOSTI , ovo je REŠENJE za KOSOVO! Sve ostavila U ŠOKU!

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras u Berlinu da je rešenje za pitanje Kosova i Metohije u kompromisu, a da je za nju kompromis – neka tačka između toga da je Kosovo Srbija i toga da je Kosovo nezavisno i da će ga Srbija samo priznati.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras u Berlinu da je rešenje za pitanje Kosova i Metohije u kompromisu, a da je za nju kompromis – neka tačka između toga da je Kosovo Srbija i toga da je Kosovo nezavisno i da će ga Srbija samo priznati.

– Kompromis je između te dve strane. Ali, ako neko insistira da je Kosovo nezavisno i da će Srbija samo da ga prizna, to neće desiti, već će Beograd nastaviti da insistira na tome da je Kosovo Srbija – rekla je Brnabić u Berlinu, na Evropskom forumu “Srbija u EU”, u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer.

Ona je istakla da je pandorina kutija otvorena pre 10 godina, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost mimo svih demokratskih principa.

– Mi pokušavamo da je zatvorimo i to će biti teško. Ne znam da li će biti moguće, ja bih volela da nađemo komprimis i da se svi zajedno pomerimo u budućnost – rekla je Brnabić.

Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije
Premijerka je podvukla da Kosovo nije isti slučaj kao Hrvatska, BiH, Slovenija ili Makedonija, jer su to bile priznate republike u okviru SFRJ, dok je Kosovo i Metohija uvek bilo integralni deo Srbije.

Kako je rekla, Kosovo je teško i, pre svega, emotivno pitanje.

Brnabić je podvukla da je Srbija danas u mnogo drugačijoj situaciji nego pre par godina, zahvaljujući pre svega predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, koji je u svom govoru na inauguraciji rekao da, kada razmišljamo o budućnosti Srbije i Balkana, moramo sa sobom da otvorimo interni dijalog o Kosovu i na koji način želimo da rešimo to pitanje.

Ukazala je da zamrznuti konflikt nikako nije dobro rešenje, koje će nas uvek vući unazad.

Brnabić je rekla da se ponekad oseća kao da je zatvorena u “šizofrenoj” politici kada na jednom sastanku govori koliko Srbija može da napreduje zahvaljujući četvrtoj industrijskoj revoluciji, a nakon toga ide na sastanak koji se tiče incidenata i napada na Srbe na KiM.

– To je politika 19. veka i dok ne rešimo to pitanje, bićemo zatvoreni između politike 19. i politike 21. veka. Zato mislim da je rešenje u kompromisu – podvukla je predsednica srpske vlade.

Cilj Srbije EU, uz regionalnu saradnju i stabilnost

Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je večeras na Evropskom forumu “Srbija u EU” Fondacije Konrad Adenauer u Berlinu, gde je poručila da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Uniji, a od suštinske važnosti za zemlju očuvanje stabilnosti i razvijanje regionalne saradnje.

– Prioritet i strateški cilj kome težimo je članstvo Srbije u EU. Ako imamo neku stvar u kojoj postoji kontinuitet, to je svakako Srbija u EU i u taj cilj ulažemo mnogo resursa, znanja, vremena, energije. Čini mi se da relativno brzo idemo ka tom cilju, ali morali bi i brže – rekla je Brnabić.

Zakon o bezbednosti od zračenja pred Skupštinom

Ona je navela da je 2025, kao godina potencijalnog ulaska Srbije i Crne Gore u EU, dostižan, ali veoma ambiciozan, i ne zavisi samo od nas, već i od EU.

Dodala je da je svesna skepticizma nekih članica prema proširenju i da to lično razume, jer bi i ona, posle dva prilično neuspešna ili bar jako teška kruga proširenja bila skeptična oko dodatnog prošrenja Unije, te da je zato na onima iz regiona da pokažu da se reforme zaista implementiraju i pokažu da će proštirenjem dobiti i sama Unija.

– Da će dobiti dodatni mir, stabilnost, bezbendost i ekonomski napredak i energiju – podvukla je Brnabić na forumu.

Istakla je da proces evropskih integracija počiva na tri stuba – ekonomski napredak, java uprava i vladavina prava.

– Ekonomska stabilnost čini zemlju pouzdanim partnerom. Javna uprava mora da bude efikasna, transparentna, u službi građana i privrede i jakih institucija. Vladavina prava znači efikasno, odgovorno sudstvo, saradnjuu sa medijima i slobodne medije, brobu protiv organizovanog kriminala i korupcije, saradnju sa civilnim sektorom – rekla je Brnabić.

Njena ocena je da se najviše uradilo u ekonomiji – 85 odsto, o oblasti reforme javne uprave oko 50 odst, dok je, kada je reč o vladavini prava, urađeno tek negde oko 30 odsto reformi.

Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije
Podsetila je da je Srbija otvorila 14 i privremeno zatvorila dva poglavlja, te da do decembra očekuje otvaranje još nekoliko poglavlja.

Brnabić je dodala da su najveći izazov za Srbiju poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, dok je poglavlje 35 o Kosovu najteže pitanje koje ćemo morati da rešimo do trenutka kada budemo bili spremni za članstvo, a EU spremna za dodatna proširenja. Premijerka Srbije je ukazala da je ne samo za našu zemlju, već i za cao region važno pitanje regionalne saradnje, vođeno “Berlinskim procesom”, koji je inicirala upravo nemačka kancelarka Angela Merkel.

Saradnja vodi stabilnijem i predvidljivijem regionu, podvukla je Brnabić. Kako je rekla, ne slaže se sa kolegama sa Zapadnog Balkana koji insistiraju da EU kaže kada će otvoriti vrata za nove članove, inače će se, u suprotnom, okrenuti drugoj strani.

– Za Srbiju to ne važni. Srbija nema plan B. Srbija zna zašto želi da bude u EU – poručila je Brnabić.

Ona je istakla da je za nju EU mirovni projekat, koji je Evropi obezbedio decenije mira, koja je zasnovana na vrednostima koje svi želimo da delimo, ali i projekat koji dovodi do ekonomskog ubrzanja.

– Važno je da prvo završimo naše reforme i onda postanemo članica EU. Ako postanete postane članica, a niste spremni, što se dešavalo, onda je to ”lose-lose” situacija i za Uniju i za samu novu članicu – rekla je Brnabić.

Brisel gura lažnu državu u EU na mala vrata!? Poznato kad će Priština dobiti viznu liberalizaciju

Ona je zahvalila Nemačkoj na podršci Srbiji ka EU, kao i na inevsticijama u našu zemlju. Ukazala je da Srbija i Nemačka imaju potpuno različito mišljenje po pitanju Kosova i načina na kojim bi moglo da se dođe do dugoročne normalizacije odnosa Beograda i Prišstine, ali da to neslaganje ne znači da to uzimamo za zlo, već da pokušavamo da objasnimo zasto normalizacija treba da bude drugačija nego što Nemačka zamišlja.

Loading...

Add Comment