KAKVA PREVARA PROLOM VODE! ČOVEKA obukli i potpisali ga kao LEKARA u reklami , a kada vidite čime se BAVI on ŠOKIRAĆETE SE!

Na plakatu sa kog se poručuje potrošačima da je “prolom” voda preporučljiva kod ulkusne bolesti i dispepsije potpisan je profesor doktor Dragan Popović, i to ispod fotografije na kojoj je zapravo ugostitelj Aleksandar Vujić
Na propagandnom materijalu za “prolom” vodu čovek u belom mantilu i sa stetoskopom oko vrata nije nikakav doktor, već ni manje ni više nego konobar zaposlen u Prolom banji, otkriva Zaštitnik potrošača.

Da zlo bude veće, na plakatu sa kog se poručuje potrošačima da je “prolom” voda preporučljiva kod ulkusne bolesti i dispepsiju potpisan je profesor doktor Dragan Popović, i to ispod fotografije na kojoj je zapravo ugostitelj Aleksandar Vujić, ali u lekarskoj, umesto u konobarskoj uniformi.

Kažnjivo
U reklami ne sme da bude lažnog predstavljanja, jer to nije samo kršenje Zakona o oglašavanju već je to i krivično delo koje je kažnjivo zatvorskom kaznom do tri godine
Nenad Bumbić, udruženje potrošača

Stručnjaci smatraju da je u ovom slučaju, osim kršenja Zakona o oglašavanju, došlo i do ozbiljnog krivičnog dela.

Nenad Bumbić, predsednik udruženja Zaštita potrošača, smatra da je ovaj način oglašavanja nedopustiv.

– U reklami ne sme da bude lažnog predstavljanja, jer to nije samo kršenje Zakona o oglašavanju već je to i krivično delo koje je kažnjivo zatvorskom kaznom do tri godine. Ako neko u reklami glumi profesora ili doktora, mora jasno da se naglasi da je osoba koju gledaoci vide samo glumac bez stručnih kvalifikacija – upozorava Bumbić.

“Prolom”: Konobar je samo model

Direktor sektora “Prolom voda” Ivan Raičević ne osporava da se na reklamnom plakatu našao konobar koji je potpisan kao lekar.
– Na plakatu, TV reklami i ostalom propagandnom materijalu nalazi se gospodin Aleksandar Vujić, koji je služio kao model tokom izrade ovog propagandnog materijala. Prof. dr Dragan Popović je vođa tima koji je sproveo kliničko istraživanje na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju. Zaključak iz tog rada se nalazi na propagandnom materijalu. “Prolom” voda je prirodna mineralna voda koja ima lekovita svojstva. Njenu lekovitost potvrđujemo godinama sprovodeći klinička istraživanja. Trenutno radimo sa prof. dr Popovićem. Takođe, u saradnji sa VMA ispitujemo uticaj “prolom” vode na odeljenju za nefrologiju, a u Skoplju sa Urološkom klinikom.
Na pitanje mogu li da nam omoguće kontakt sa profesorom Popovićem, rečeno nam je da ga možemo naći na veb-stranici Kliničkog centra.
Iz Kliničkog centra jedini odgovor koji smo dobili jeste da na fotografiji nije dr Dragan Popović.

Kako kaže naš sagovornik, ovo nije prvi put da su reklame za “prolom” vodu problematične.

– Pre četiri godine reklame su zabranjene zbog iznošenja nedokazanih tvrdnji o lekovitosti “prolom” ovde. Plašim se da će ovaj i prethodni, najblaže rečeno, “amaterizmi” narušiti potpuno reputaciju “prolom” vode, koja je među malobrojnim domaćim proizvodima što i dalje imaju solidan ugled – smatra naš sagovornik.

Kako kaže, brojne reklame u kojima raznorazni stručnjaci preporučuju neki proizvod često su problematične.

– Potrošači, nažalost, ne smeju više da veruju ni profesorima fakulteta ili doktorima kad preporučuju proizvode. Imali smo slučajeve da profesori preporučuju salame kao zdravu hranu za decu, a da doktori predstavljaju obično električno ćebe kao fantastični uređaj za magnetnu terapiju koji leči neverovatnu lepezu bolesti – kaže Bumbić i dodaje:

– Često se dešava da je kvalitet studija na kojima se zasnivaju preporuke za razne proizvode veoma diskutabilan. Bez detaljnog uvida u samu studiju čiji se rezultati koriste u reklamama “prolom” vode ne smem da donosim konačne zaključke. Mogu da pretpostavim da se studija na kojoj se zasniva preporuka za “prolom” vodu zasniva na praćenju pacijenata koji su lečeni standardnim metodama, a da je “prolom” voda korišćena kao takozvano pomoćno sredstvo. Logično je da su osobe koje su konzumirale “prolom” vodu imale bolje rezultate nego neko ko je, recimo, posle napuštanja bolnice pio vodu iz nekog vodovoda u Vojvodini.

Inspekcija im već zabranjivala reklame
Pre četiri godine niška Sanitarna inspekcija je “prolom” vodi proizvođača “Planinka AD” iz Kuršumlije zabranila da se reklamira pošto za neke od tvrdnji koje je proizvođač isticao nema medicinskih dokaza.

Naime, kako su tada objasnili u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije, koja je i pokrenula ovaj slučaj i prijavila ga inspekciji, ova voda se u medijima i na svom sajtu oglašavala kao lekovita putem raznih poruka, recimo: da pomaže u lečenju bolesti bubrega i mokraćnih puteva, organa za varenje, kožnih i bolesti perifernih krvnih sudova, poremećaja metabolizma…

– Pojavile su se i poruke da mikroelementi iz ovog proizvoda pomažu u proizvodnji kolagena, da podmlađuju kožu i pomažu u borbi protiv bora, uglavnom u ženskim časopisima. Pošto smo posumnjali da se u ovom slučaju krši i zakon o reklamiranju i o bezbednosti hrane, prijavili smo inspekciji i dobili rešenje koje potvrđuje naše sumnje – rekao je Goran Papović, predsednik NOPS-a.

On je dodao da je NOPS i od proizvođača zatražio dokaze na osnovu kojih je proizvod oglašavan, ali je odgovor izostao.

– Sanitarna inspekcija je, na osnovu naših dopisa, proverila ovaj slučaj i utvrdila da proizvođač nema dokaze za svoje tvrdnje (osim za bolesti bubrega i urinarnog trakta), te naložila da se sve reklamne poruke sa spornim sadržajem povuku iz medija u roku od 30 dana – kaže Papović.

Informer

Add Comment