Do 25 decembra se MORATE pojaviti NA ŠALTERU BANKE da uradte OVO , inače će vam BLOKIRATI račune i NOVAC!

Banke imaju obavezu da utvrde da li ste funkcioner, ko se ne izjasni, neće moći da raspolaže sopstvenim novcem

Ukoliko do 25. decembra ne posetite svoju banku i pismeno se ne izjasnite o tome da li ste političar, ministar ili neka druga „krupna zverka“, velika je verovatnoća da će vam banka blokirati račun, pa ćete novogodišnje praznike provesti bez para, saznaje „Alo!“.

NBS: Motrimo na banke Klijent će biti dužan da obezbedi traženu izjavu, odnosno podatke na način i pod uslovima definisanim zaključenim ugovorom sa bankom, kažu za „Alo!“ u centralnoj banci.

– NBS će pažljivo pratiti primenu propisa iz oblasti sprečavanja pranja novca, naročito u vezi s tim da se nove obaveze banke ne ispunjavaju na način koji dovodi do neopravdanih tereta za korisnike finansijskih usluga.

Ako banka preduzimanjem propisanih aktivnosti nije utvrdila status funkcionera određenog klijenta, niti u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje ukazuju da je to lice funkcioner, u slučaju da se takav klijent ne odazove na poziv da pruži traženu izjavu do 25. decembra 2018. smatramo da bi banke mogle pismenu izjavu pribaviti i prilikom prvog narednog dolaska klijenta u poslovnu jedinicu banke.

U skladu sa novim zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji je u našoj zemlji stupio na snagu 1. aprila, banke imaju obavezu da utvrde da li ste funkcioner, član uže porodice funkcionera ili bliski saradnik funkcionera. Krajnji datum da se izjasnite po navedenom pitanju je 25. decembar ove godine, nakon čega će, kako saznajemo, jedan broj banaka primeniti vrlo agresivnu poslovnu politiku i blokirati račune svim građanima koji nisu ispunili svoju zakonsku obavezu.

– U pojedinim bankama, klijentima koji nisu popunili formular biće blokirani računi, pa će građani novogodišnje praznike dočekati bez mogućnosti da raspolažu sopstvenim novcem. Ipak, neće svi bankari primeniti taj princip. Neke banke će i nakon tog datuma pozivati klijente da dođu i daju izjavu – kaže naš izvor i dodaje da će svi građani, bez obzira na poslovnu politiku banke u kojoj imaju račun, morati kad-tad da regulišu ovu obavezu, jer se ne radi o hiru poslovnih banaka, već je ceo bankarski sektor dobio direktivu od centralne banke da taj posao završi.

Dok jedan broj banaka već uveliko poziva klijente što putem imejla, što putem telefona da dođu i ispune svoju zakonsku obavezu, drugi deo bankarskog sektora se ponaša kao da ga se to sve ne tiče.

Milica Gačić, penzionerka, kaže da je za ovu novinu saznala od dece, ali da s njom niko iz banke preko koje prima penziju nije kontaktirao.

– Dobro je da imam decu da mi to kažu, jer bih u suprotnom dočekala Novu godinu bez ovo malo crkavice što primam. Nije mi problem da odem i potpišem, al’ smeta mi što me iz moje banke, još niko nije obavestio i što me nisu upozorili da bi mi zbog toga mogli blokirati račun – kaže Gačićeva i dodadje da samo čeka dan kad će nas banke pitati kojem se bogu molimo.

Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala „kamatica“, objašnjava da je ta regulativa posledica svetskog trenda, jer je državama neophodno da imaju uvid u tokove novca kako ne bi dolazilo do njegove zloupotrebe.

– Kad banka blokira račun, radi samo ono što je u njenoj mogućnosti, jer nije očigledno imala drugačiji način da obavesti klijenta da mora da ispuni neku obavezu. Klijent koji ima blokiran račun sigurno će čim shvati da ne može da raspolaže svojim novcem doći u najbližu ekspozituru da vidi u čemu je problem, pa će samim tim i popuniti formular – objašnjava Uzelac i dodaje da je regulativa takva kakva jeste i da banke moraju da rade kako nalažu zakon i Narodna banka Srbije kako bi došli do podataka koji su potrebni.

alo.rs

Loading...

Add Comment