ŽESTOKA PROVOKACIJA NA DANAŠNI PRAZNIK! Pogledajte šta su ALBANCI uradili na CRKVI sv. JOVANA , dokle VIŠE!

Na Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Svaču kod Ulcinja vijori se albanska zastava, a aktulena vlast u Podgorici još se nije oglasila o skrnavljenju sakralnih objekata pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

Objavljena je i fotografija koja je jutros snimljena na Svaču.

Hram u Svaču dospeo je u žižu javnosti letos kada je grupa Albanaca sprečila Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom služi liturgiju na ostacima drevnog hrama.

Da ne dođe do težeg incidenta pobrinula se policija, koja je toga dana znala da će grupa Albanaca sprečiti mitropolita da poseti hram Svetog Jovana Krstitelja, pa se od sitnih sati nalazila u blizini hrama.

Iz Mitropolije su tada saopštili da je crkva Svetog Jovana (obnovljena od kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I), čiji su ostaci delimično sačuvani, sagrađena u XIII veku, na ostacima ranijih, mnogo starijih hramova, među kojima je poslednji srušen od Mongola 1242. godine.

 

Crkva Svetog Jovana, čiji su ostaci delimično sačuvani, izgrađena je u 13. veku.

U neposrednoj blizini Svača je i brdo Oblik (Vladimir) na kome su ostaci crkve posvećene Svetom Jovanu Vladimiru koja se pominje u 15. veku.

„Grad Svač je vezan za dinastije Vojislavljevića (od kojih su, po pojedinim istraživačima, neki i sahranjeni na Svaču), Nemanjića i Balšića, a posebno za ličnost koja se na osobit način poštuje u našoj Crkvi – Svetog Jovana Vladimira, koji je u gradu imao svoju prestonicu (po savremenim istraživanjima, moguće je i da je prvobitno bio sahranjen u ovoj crkvi), a Mitropolija je u njegov spomen podigla veliki hram u Baru. U neposrednoj blizini Svača je i brdo Oblik (Vladimir) na kome su ostaci crkve posvećene Svetom Jovanu Vladimiru, koja se pominje u XV veku, a po ovome svetome se i čitava oblast zove Vladimir. Ne vidimo kako bi ikome smetalo da u toj crkvi odslužimo službu Božiju u slavu Gospoda, a u spomen Svetog Jovana Vladimira i njegovog nebeskog zaštitnika Svetoga Jovana Krstitelja, tim prije što niko decenijama oko ove službe nije pravio pitanje“, saopštili su tada iz mitropolije.

Od tada Albanci ne miruju, što pokazuje i postavljanje albanske zastave na ostacima hrama u Svaču, a dodatno ih je na taj postupak skrnavljenja crkve verovatno podstakla izjava crnogorskog premijera da će srušiti crkvu na Rumiji.

Alo.rs

Add Comment