OVO JE SRPSKI VOJNIK KOJEG SVAKA VOJSKA ŽELI ZA SEBE! A kada vidite ZAŠTO i ko je on ZAPRAVO , oduševiće te se!

Potporučnik Vojske Srbije Đorđe Lapčević je vojnik koji je nedavno proglašen za najboljeg pripadnika Specijalne brigade u 2018. godini. Na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji, u konkurenciji takmičara iz 18 zemalja, osvojio je prvo mesto u disciplini snajperski duel
Potporučnik Đorđe Lapčević Vojnu akademiju je završio 2015. godine i posle obuke postao je pripadnik Vojne policije Specijalne brigade.

Zatim je raspoređen u Bataljon za protivteroristička dejstva “Sokolovi” na mesto komandira Protivterorističkog padobranskog tima.

Teoretsko usavršavanje iz te oblasti nastavio je na Beogradskom univerzitetu gde je odbranio master rad “Specijalne jedinice u borbi protiv terorizma”.

– Uspeo sam da fenomen terorizma, kao globalne pretnje po svetsku bezbednost, sagledam na jedan kvalitetniji i sveobuhvatniji način – kaže potporučnik Đorđe Lapčević.

Pored priznanja za najboljeg pripadnika Specijalne brigade, prošle godine proglašen je za najboljeg komandira.

– Potporučnik Đorđe Lapčević je, pre svega, izuzetan starešina i dobar drug, jer se mi i privatno družimo, momak koji je i sportista, uvek spreman na izazove, gura on nas, guramo mi njega. Odličan momak – kaže Đorđev kolega.

Đorđe je i uspešan sportista. Takmiči se u džudou, kik boksu i MMA. Odličan je i strelac.

Na Međunarodnim vojnim igrama u Belorusiji u paru sa beloruskim kolegom bio je najbolji u disciplini snajperski duel. To je disciplina u kojoj posle trčanja i zauzimanja položaja treba pogoditi metu.

– Mora da se pokaže izuzetna preciznost, tako što se na daljini od 300 metara pogodi balon prečnika 20 centimetara – kaže mladi potporučnik.

Đorđe ističe da je preciznost gađanja važna, ali da dobar snajperista mora biti i fizički izuzetno spreman, koncentrisan, snalažljiv i da brzo donosi odluke. Da bi izvršio zadatak mora se dobro kamuflirati i neprimećeno doći do položaja za dejstvo.

– Obično imamo vremena i mogućnosti za jedan ili dva hica i na kraju izvlačenje sa pozicije, što mora da uključi izuzetno poznavanje kretanja po terenu, topografiju i slično – kaže Đorđe.

Pored obuke potporučnik Lapčević i njegove kolege pažnju pridaju i negovanju tradicije. U septembru su obeležili 100 godina proboja Solunskog fronta, odajući poštu slavnim precima tako što su biciklima prešli put od Soluna do Beograda.

Informer.rs/rts.rs

Add Comment