VREME DIVLJA! U nedelju NAM SLEDI VREMENSKI PREOKRET , a onda u NOVEMBRU SLEDI PRAVI ŠOK!

Od nedelje totalna promena vremena! Od 21. oktobra, pa na dalje, više neće biti “nenormalnih” vrućina u Srbiji, koje traju već nedeljama unazad. Nakon blage jeseni, očekuje nas i šok zima. Temperature će biti iznad proseka, a prema najavama, za Novu godinu ćemo opet biti snega.

U nižim predelima Srbije očekuje se da će ove godine prvi sneg pasti u poslednjoj sedmici novembra ili prvoj polovini decembra, izjavio je danas meteorolog Nedeljko Todorović.

On je naveo da se to odnosi na niže predele, poput Beograda i Vojvodine, dok će u višim predelima sneg verovatno pasti i ranije. Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u dugoročnoj prognozi se kaže da će novembar biti topliji i prosečno suv, decembar blaži i prosečno vlažan, dok će januar 2019. biti u granicama višegodišnjeg proseka i doneće umerene mrazeve.

Februar će biti blaži i s prosečnim padavinama, navodi se i dodaje da će mart biti prosečno topao i vlažan, te da postoji mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini tog meseca.

Tokom decembra će srednja minimalna temperatura vazduha biti iznad višegodišnjeg proseka i njena vrednost biće viša za oko 1,4 stepena, u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1,6 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha, takođe, biti iznad višegodišnjeg proseka, odnosno viša za oko 1,8 stepeni. Srednja maksimalna temperatura će u Beogradu biti oko 8,3 stepeni, a kada je reč o padavinama, njihova mesečna suma biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima nižim za oko jedan milimetar, u odnosu na taj prosek.

U januaru će srednja minimalna temperatura vazduha biti ispod višegodišnjeg proseka. Februar će biti blaži i prosečno vlažan februar, sa srednjom minimalnom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka.

Alo.rs

Add Comment