BILO SMO NA PIJACI I RASPITIVALI SE ZA CENE SVEGA! Kada smo čuli KOLIKO košta PAPRIKA , FRAPIRALI SMO SE!

Kako je stigla jesen tako svi odmah pričaju o zimnici, posebno o paprikama “ajvarušama”, kornišonima, cenama na pijacama i u prodavnicama, ali i kako prezimiti naredni period.

Ukoliko ste planirali da kupite povrće i sami kod kuće napravite zimnicu sačekajte. Ekipa Espresa je odlučila da skokne umesto vas do prestoničke pijace i proveri po kojim cenama možete pazariti voće i povrće.

Verujemo da oni sa plitkim džepom neće požuriti ka pijaci, već će ostati kod kuće kada budu videli cene povrća.

Nema ko se nije zapitao da li da kupi zimnicu u prodavnici ili da je pripremi sam kod kuće? Znamo, reći ćete da oni sa dubljim džepom tu dilemu sigurno nemaju. Kako god, o odnosu cene i kvaliteta polemišu i jedni i drugi.

Samo što smo kročili na zelenu pijacu u centru Beograda osetili smo miris organskog povrća i voća što je bio pravi eliskir za naše nozdrve nakon svih izduvnih gasova kojih smo se nagutali hodajući ka istoj.

Cene na pijaci su nas frapirale foto: Stefan Kojić
Na primer, glavni jesenji vitaminski plodovi, grožđe i jabuke, kruške možete kupiti po ceni od 70 do 150 dinara po kilogramu zavisno od kvaliteta, krastavčići za turšiju plaćaćete od 100 dinara do 120, zakasneli paradajz košta oko 100 dinara, dok je cena za volovsko srce 220 dinara. I tako dalje, vezica šargarepe i paškanata za supu košta 50 dinara, kilogram kupusa 50 dinara, a karfiol 220 dinara.

Cene na pijaci su nas frapirale foto: Stefan Kojić
S obirom na to da većina kolega iz redakcije obožava ajvar, logično da nas je najviše zanimalo koliko košta kilogram paprike “ajvaruše”, a cene su nas blago rečeno, frapirale. Za papriku je potrebno izdvojiti od 150 dinara i to za onu malo lošijeg kvaliteta, dok one kvalitenije plaćamo čak 250 dinara.

Cene na pijaci su nas frapirale foto: Stefan Kojić
Prvo smo se začudili i krenuli da očijukamo na cene od 150 i 170 dinara za naše omiljene paprike, a kada smo saznali da za kilogram ajvaruše treba da platimo između 200 i 250 dinara, prestali smo da žudimo za ajvarom istog trenutka.

Za cenu od 250 dinara su “krivi” preprodavci, jer papriku kupuju negde u Novom Sadu, pa nama u Beogradu preprodaju po maksimalnoj, ako nas pitate, bezobraznoj ceni.

– Kod nas je 250 dinara, ako uzimate i na veliko i na malo cena je ista. Papriku i karfiol donosimo iz Novog Sada i ovde preprodajemo – iskren je bio prodavac koji nam je kroz zube i pognute glave izgovorio cenu naše omiljene papirke.

Odmah smo se zapitali da li nam se isplati da pravimo ajvar ili da jednostavno kupimo koju teglu u prodavnici tek da nas mine želja. I kako smo to izustili, naišli smo na domaći ajvar čija je cena, gle čuda, 500 dinara. Odmah smo pomislili Bože, pa koliko košta u prodavnici ako nam na pijaci domaćica iz juga Srbije naplaćuje ovoliko?

Pri povratku u redakciju smo naravno, svratili u prodavnicu kako bismo proverili trenutnu cenu ajvara, a cena najjeftinijeg iznosi 330 dinara.

Ne možemo ni da izostavimo i utisak koji je na nas ostavio sam izgled voća i povrća koji izgleda poprilično nepriordno i bez ikakvog mirisa, jer probali nismo.

Pripremanje zimnice je svi znamo, mukotrpan posao, ali se mnoge žene odlučuju da je ipak prave same. Da biste napravili pravu domaću zimnicu potrebno vam je kvalitetno voće i povrće, koje opet košta. Takođe tu je i utrošena električna energija, ukoliko zimnicu ne spremate na smederevcu, zatim tegle flaše i tako dalje. Ipak u samu cenu zimnice ne ulazi ono što je i mnogima najdragocenije, to je utrošeno vreme za samu pripremu zimnice.

Ako nemate baštu, ne vidimo aposlutno poentu da spremate zimnicu u domaćoj radinosti, osim ako imate nekog svog na selu. Jer, kad kupujete na pijaci, sve je prskano nebrojeno puta i zatrovano je možda i više nego industrijska hrana.

Sudeći po cenama i proseku plate u Srbiji, po svoj prilici ćemo grickati šargarepu i kupus jer živeti se mora.

Kako god, na vama je da odlučite!

Espreso.rs

Add Comment