MILO SE ŽEŠĆE OBRUKAO! Poklonio PAPI ovo , prisutni kad sa VIDELI nisu mogli da VERUJU! BLAMČINA!

HOĆE li rimokatolički poglavar papa Franja ikada staviti na glavu crnogorsku kapu koju mu je pre nekoliko dana prilikom posete Vatikanu uručio crnogorski predsednik Milo Đukanović, ne zna se, ali je ovaj gest izavao još jednu u nizu podela građana države podno Lovćena.

Jer, na poklonjenoj kapi skinut je grb države, a na mestu gde su do obnove državnosti 2006. godine bila ocila, izvezeni su inicijali H. M. B., što je papino svetovno ime – Horhe Mario Bergoljo.

Kapa, kao deo narodne nošnje, jedan je od najupečatljivijih ornamenata, a u svesti crnogorskog naroda svrstava se u red simbola poput zastave, pa je i gest predsednika različito dočekan. U Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, smatraju da u poklon-kapi za papu, nema ničega ponižavajućeg.

– Postavljanjem inicijala papinog svetovnog imena, cela priča je završena – kažu, za „Novosti“, u ovoj upravi. – Na temenu muške kape, kroz istoriju se javljao veliki broj motiva. U vreme Petra Prvog Petrovića Njegoša, perjanici su na kapama nosili početna slova nahije kojoj su pripadali. Za vreme Danila Prvog, na kapama su nošeni njegovi inicijali. Tokom protoka vremena, menjali su se i vladari, pa samim tim i motivi na kapama. Tako su, na primer, u doba kralja Nikole nošeni njegovi inicijali ispisani ćirilicom – NI i NIŽ (Nikola Prvi živeo!).

Senatori, perjanici i kapetani takođe su nosili kape sa različitim grbovima. I crnogorski građani muslimanske veroispovesti izrađivali su kape zelene boje na kojima je bio izvezen grb Crne Gore.

Međutim, tako ne misle svi. Bivši ministar kulture Budimir Dubak, smatra da se radi „o skandalu velikih razmera“.

– To je samo još jedan doprinos opštoj bruci koju zvanična Crna Gora danas čini pred Bogom i pred ljudima – kaže Dubak. – Ovo što je uradio predsednik Crne Gore poklanjajući papi kapu sa njegovim svetovnim imenom, to je po mom mišljenju uvreda i za Crnu Goru i za samoga papu.

On podseća da je autor izvorne crnogorske kape Petar Drugi Petrović Njegoš.

– Zna se koje ona simbole sadrži – optočena je crnom svilom, koja je korota za Kosovom, crvena površina je krv i stradanje kosovskih junaka, na njoj je i pet zlatnih polukrugova i ocila kao četiri slova „S“ koja su u narodu formulisana kao „Samo sloga Srbina spasava“ – ističe naš sagovornik. – Crnogorska kapa je veliki simbol njegoševske Crne Gore u svakom pogledu. Zahvaljujući svim falsifikatima ona je toliko puta oskrnavljena, ali ovo što je uradio Đukanović je sve prevazišlo.

(Novosti)

Add Comment