ŠOK ZA EVROPU! Putin PREUZEO Makedoniju , to će biti NOVA Republika Srpska , evo ŠTA se dogadja!

Skoplje postaje novo rusko uporište na Balkanu, a Kremlj najozbiljnije računa na to da će Makedonija postati nova Republika Srpska
Ovo tvrdi američki analitičar Januš Bugajski, koji kaže da će posle izgubljenog referenduma o ulasku u NATO pakt Rusija potpuno staviti Makedoniju pod svoju kontrolu. Prema njegovim rečima, ako iz Brisela bude blokiran makedonski put ka Zapadu, Moskva će uložiti dodatnu energiju da udalji Skoplje od EU i NATO, baš kao što je učinila u RS i BiH, u kojoj su juče održani izbori.

Stoilković: Bedni

Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba, kaže da Bugajskom, kao šiptarskom lobisti, ne smeta mešanje albanskih zvaničnika u unutrašnje stvari Makedonije i transformacija ove države u dvonacionalnu i podeljenu zemlju na osnovu Tiranske platforme.
– Amerikanci izgubljenu bitku pokušavaju sada da preusmere na Srbiju, koja se držala poprilično uzdržano. Ono što je možda istinito u ovom pokušaju bedne podvale jeste činjenica da je Srbija najdirektnije zaslužna za formiranje makedonske države, jer Makedonaca nema nigde drugde osim tamo gde je bila takozvana “srpska okupacija”… – naglašava Stoilković.

Zapad zatvara vrata
Bugajski, koji u SAD važi za šiptarskog lobistu, kaže da je niska izlaznost na referendumu u Makedoniji dovela u pitanje sporazum sa Grčkom, ali i ulazak u NATO i EU.

– Skoplje je novo rusko uporište na Balkanu. Kremlj računa na to da će Makedonija postati nova Republika Srpska. Ako bude blokiran makedonski put ka zapadnim institucijama, nacionalne tenzije će porasti… Kremlj će uložiti dodatnu energiju da ugrozi krhka demokratska dostignuća na Zapadnom Balkanu, a EU i NATO će biti sve dalji – rekao je Bugajski za podgoričku “Pobjedu”, dodajući da u slučaju da sporazum Makedonije i Grčke ne bude podržan preti “etnička radikalizacija”.

– Makedonija će postati sve izloženija regionalnoj nestabilnosti i mešanju Moskve. Jedini izlaz za Zaeva može biti pozivanje na vanredne izbore u novembru, iako to predstavlja rizičan predlog s obzirom na to da su nacionalisti ohrabreni bojkotom referenduma. Nacionalizam i separatizam učiniće državu veoma podložnom uticajima Rusije. Moskva u Makedoniji vidi svoje uporište za borbu protiv NATO pakta… – podvlači Bugajski.

Komentarišući ove navode, penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je prosto neverovatno za šta sve u poslednje vreme NATO optužuje Rusiju.

– Posle svega, ni ova najnovija besmislena optužba me nimalo ne iznenađuje. Rezultat makedonskog referenduma jeste veliko iznenađenje za Zapad, jer je on računao da je posao u Makedoniji već uveliko završen… Sada planiraju da potpuno ignorišu volju makedonskog naroda, čime gaze elementarna pravila demokratije. Za to im je potrebno jako opravdanje. Tako će izmišljeni ruski uticaj i ruska opasnost po NATO pakt biti dovoljno jak povod za novo disciplinovanje Makedonaca koje sigurno predstoji. Veliko je pitanje da li će Makedonci uspeti da se otrgnu iz zapadnog zagrljaja u koji nisu ušli svojom voljom – upozorava Karan.

Ameri su besni
Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da je Vašington nezadovoljan, jer uprkos ogromnom pritisku nije uspeo da ubedi Makedonce da izađu na referendum.

– Amerikanci traže krivca za neuspeli referendum u bilo kome drugom, ali ne u sebi. Ono što su pokušali da urade makedonski narod nije podržao, pa sada optužuju Rusiju za sopstveni neuspeh. Da Rusi imaju toliki uticaj, kao što oni tvrde, u Makedoniji verovatno nikad ne bi ni došle na vlast prozapadne snage. Rusija se nije mešala u izbore, već su Makedonci videli da taj put nije dobar. Zapad je dao javnu podršku referendumu i uložio velika sredstva, ali je izgubio i sada pokušava da prekroji volju građana – zaključuje Deđanski.antrfile

Informer.rs

Loading...

Add Comment