GRMELO USRED BEOGRADA: “Ako KRENETE na KOSOVO imaćete RAT ali ne sa ALBANCIMA nego sa NAMA “

Beograd je primio jasno upozorenje Zapada da bi u slučaju intervencije u pokrajini imao posla sa međunarodnim vojnim snagama. Pretnju je preneo diplomata jedne od najuticajnijih NATO država u razgovoru sa srpskim zvaničnicima.

Ukoliko Srbija iz bilo kojih razloga donese odluku da svojim snagama interveniše na Kosovu i Metohiji, ući će u otvoreni rat, ne sa kosovskim policijskim snagama, već sa jedinicama Kfora i NATO-a, saznaju “Novosti”.

Tu direktnu i žestoku pretnju, povodom poslednjih napetosti u južnoj pokrajini, izneo je u Beogradu u razgovoru sa srpskim zvaničnicima visoki predstavnik jedne od najuticajnijih zemalja-članica NATO-a.

– Taj diplomata bio je vrlo zainteresovan za to kako Beograd gleda na dramatične događaje na Gazivodama – navodi dobro obavešteni sagovornik “Novosti”.

KFOR blokirao Gazivode, Foto: B.A.
Na istom sastanku izneo je neskriveno nezadovoljstvo reakcijom naših vlasti i podizanjem borbene gotovosti Oružanih snaga Srbije.

Predstavnik uticajne države NATO-a u ovom scenariju nije krio mogućnost konflikta, a “zveckanje oružjem” zapadni diplomata opravdao je zadatkom Kfora “da srpske snage drži dalje od Kosova i Metohije”.

Reči pretnje povodom bilo kakvog eventualnog angažmana snaga bezbednosti Srbije u pokrajini posebno dobijaju na značaju u svetlu čvrste rešenosti Beograda da ne dozvoli bilo kakvu agresiju prema srpskom narodu na KiM. Predsednik Vučić više puta je Srbima u pokrajini javno poslao jasnu poruku da neće biti reprize 17. marta 2004. godine, kao i da država više nikada neće biti nemi posmatrač stradanja sopstvenog naroda.

Prema saznanjima “Novosti”, to nije prva takva pretnja koja dolazi sa Zapada. Svaku najavu da će Srbija zaštititi svoj narod na KiM prate salve nezadovoljstva zapadnih zvaničnika i neskrivena upozorenja Beogradu da će imati posla sa NATO-om, pa i podsećanja na bolna iskustva iz 1999. godine.

Sagovornici “Novosti” iz bezbednosnih krugova takve gestove tumače kao još jednu potvrdu da u kosovskom čvoru Srbija protiv sebe nema Prištinu, već široki front najjačih zapadnih država povezanih NATO oružjem.

– Državni i vojni vrh toga je veoma svestan. Priština, svesna svoje vojne inferiornosti, gotovo nikada se ne upušta u solo akcije, već po pravilu uz konsultacije sa vrhom međunarodnih snaga i njihovim političkim šefovima – navode u bezbednosnim krugovima.

Alo.rs

Loading...

One Response

  1. miha bukovac October 5, 2018

Add Comment