DA LI JE DAČIĆ OTKRIO TAJNI PLAN SRBIJE! U svom govoru NAJAVIO vojnu intervenciju Srbije na …

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić očekuje da će do kraja godine broj država koje su priznale nezavisnost Kosova biti ispod 100 i upozorava da zamrznuti konflikt na KiM može da dovede do progona Srba iz te pokrajine i usporavanja evropskih integracija.

Dačić je za televiziju „Pink“ rekao da bi zamrznuti konflikt mogao da dovede do toga da se ponovi „hrvatski scenario“, odnosno da Albanci upadnu na sever KiM i proteraju Srbe uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice.

„Srbija bi tada bila pred važnim pitanjem šta da uradi? Da li da brani Srbe, da interveniše i uđe u sukob sa Kforom, NATO-om, a to znači da taj sukob može da se proširi. Ukoliko dođe do sukoba, pitanje je na koga Srbija može da računa, da li to znači naše obraćanje Rusiji“, naglasio je Dačić.

Zapad je naučio još iz perioda Slobodana Miloševića da ukoliko Srbiju ne može da pobedi spolja, onda to treba da učini iznutra, forsiranjem određenih političkih snaga, kazao je šef srpske diplomatije.

„Na to me podseća izjava Saše Janković da je pitanje Kosova demokratsko pitanje. Isto smo imali i za vreme Miloševića kada je DOS govorio da će sve da se reši kada oni dođu na vlast. Tako sada on kaže da će sve da se reši samo Vučić da ode“, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbiju su svi tapšali po ramenu i govorili da treba da izađe sa predlozima za KiM, a kada je to učinila sa predlogom razgraničenja, onda su kazali da „etnička promena granica može da izazove krizu“.

„Govore da bi se na taj način otvorila Pandorina kutija. Vi ste priznali Kosovo i otvorili Pandorinu kutiju!“, naglasio je srpski ministar.

Do kraja godine očekuje da će broj država koje su priznale nezavisnost Kosova biti ispod 100, a onda „mogu da idem u penziju“, našalio se Dačić.

Za Prištinu je ocenio da je sada u velikoj defanzivi i da njeni predstavnici najveći deo vremena provode u razgovorima sa zemljama koje su već priznale Kosovo da ne promene odluku.

Potpredsednik Vlade Srbije je naveo da je za šest dana zasedanja Generalne skupštine UN imao više od 100 razgovora sa predstavnicima drugih zemalja, da je predstavniku države Samoa, sa kojom Srbija nema diplomatske odnose, rekao istinu o KiM, te da je on na zvaničnom izlaganju u UN kazao da je ta država obmanuta kada je priznala Kosovo.

Dačić napominje da je imao sastanak i sa ministrom spoljnih poslova Omana i da mu je on rekao da zvanično nisu priznali Kosovo, a ta država se nalazi na prištinskoj listi zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

(Sputnjik)

Loading...

Add Comment