KAKVA ŠANSA! Srbi možete dobiti DRŽAVLJANSTVO RUSIJE , imate rok GODINU dana a ONDA sledi važna ODLUKA! Evo kako!

Da li je moguće da Srbin postane državljanin Rusije? Kakav je proces za dobijanje pasoša najveće zemlje na svetu i kako je moguće da neko dobije rusko državljanstvo, a da ne odustane od postojećeg? Ili kako ruski državljani žive u zemlji sa dva pasoša?
Posle Žerara Depardjea, još jedna svetska zvezda je iznenadila izjavom da želi ruski pasoš. Ornela Muti, čuvena italijanska glumica ruskog porekla, trenutno učestvuje u međunarodnom pozorišnom projektu „Kristalni dvorac” i tumači lik carice Ane Ivanovne. Jedna od najlepših žena u istoriji filma, već ima rusku boravišnu dozvolu.

U zvaničnim ruskim zakonima nema zabrane za dvojno ili dva državljanstva ako niste državni funkcioner, zaposlen u organima reda ili sudija. Prema članu 62. Ustava Ruske Federacije, državljanin ove zemlje može biti državljanin strane države, odnosno imati dvojno državljanstvo, ako to ne uskraćuje njegova prava i slobode i ne sprečava ga da ispunjava obaveze koje ima kao ruski državljanin.

Međutim, pojam „dvojno državljanstvo” odnosi se samo na državljane Tadžikistana, Belorusije, Kazahstana i Kirgistana jer postoje posebni bilateralni sporazumi za olakšano dobijanje ruskog državljanstva, dok za držanje ostalog sveta važi pojam „dva državljanstva”

– Državljanin Rusije ima pravo na državljanstvo bilo koje druge države, ali i obavezu da u roku od 60 dana saopšti Federalnoj migracionoj službi da je stekao drugo državljanstvo – kaže advokat Vladimir Strainski. Ako to ne uradi preti mu kazna od 500 do 1000 rubalja, što je negde oko 5 evra.

pixabay.com
Kada je reč o strancima, ruski zakoni nalažu odricanje od postojećeg državljanstva. Traži se pismeno obećanje da će se lice koje koje podnosi zahtev za rusko državljanstvo odreći postojećeg državljanstva u roku od godinu dana. Ovaj zakon se ne odnosi samo na državljane Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, one koji traže politički azil, one koji su dali veliki doprinos Rusiji, poput Žerara Depardjea, Džefa Monsona, Stivena Sigala i veterana Drugog svetskog rata koji su ranije bili državljani SSSR-a i živeli na teritoriji Rusije.

Trik je u tome, da posle godinu dana, niko neće proveravati da li ste ispunili obećanje.

U ruskim zakonima nema reči o tome da je zaista potrebno nešto više od te pismene izjave da ste spremni da se zbog ruskog odreknete postojećeg državljanstva, potvrđuje Starinski.

– Sasvim je izvodljivo da bez bilo kakvih problema zadržite oba – rekao je on.

Informer.rs

Add Comment