SRBI SU DOBAR NAROD! Ali to nije JEDINO što je TRAMP rekao , KONAČNO se IZJASNIO šta će biti sa KOSOVOM!!

U kratkom i srdačnom razgovoru, predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je Trampu na promeni stava njegove administracije po pitanju Kosova, na šta joj je on kratko poručio zanimljive reči..

Predsednik SAD Donald Tramp juče je i lično potvrdio promenu američke politike prema kosovskom pitanju i relaksiranje odnosa prema srpskoj strani u pregovorima, saznaje “Blic”.

U kratkom i srdačnom razgovoru, predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je Trampu na promeni stava njegove administracije po pitanju Kosova, na šta joj je on kratko poručio:

– Aluzijom na to da su Srbi kao narod dobri, Tramp je potvrdio ono što su dvojica američkih zvaničnika, savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson već izjavili u poslednja dva meseca – SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova.

– Vašington podržava nastavak dijaloga i svaki kompromis do kojeg dve strane budu došle. Kako kažu sagovornici “Blica” iz diplomatskih izvora, da bi moglo da dođe do promene stava, počelo je da se naslućuje pre više meseci, a da je to realnost postalo je izvesno u julu, tokom obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući.

– Tada je već bilo očigledno da se stav menja. Pitanje koje je bilo zatvoreno, ponovo je stavljeno na sto. Sada se ne ustručavamo da pričamo, već vrlo otvoreno naši zvaničnici predstavljaju američkim stanje na terenu, argumente koji idu u našu korist – navodi izvor “Blica” iz srpske delegacije u Njujorku.

Tako je Srbija, pored Rusije i Kine, dve stalne članice Saveta bezbednosti UN, dobila još jednog potencijalnog saveznika.

Predsednica srpske vlade Ana Brnabić se našla među oko 200 svetskih zvaničnika koji su bar nakratko razgovarali s Trampom.

– Ne mogu da kažem da sam imala vremena za neki dugačak razgovor, ali sam mu zahvalila za jedno novo razumevanje Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji, da se razume naš stav i da se čuje naš glas – kazala je Brnabićeva.

Na prijemu je, navela je premijerka, bilo puno poznatih lica i partnera, starih saveznika i predstavnika zemalja s kojima još imamo otvorena pitanja.

– Bilo je jako zanimljivo i korisno biti na jednom mestu sa svim tim ljudima – kazala je Brnabićeva.

– Prijem je bila prilika da se vidim sa svim predvodnicima delegacija, bilo je korisno i zanimljivo. Razgovarala sam sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednicima Kipra i Austrije, prijateljima iz regiona, pre svega premijerom Bugarske Bojkom Borisovom – navela je premijerka.

Ona je naglasila da je jako važno i divno “videti da Srbija zaslužuje jedno novo poštovanje u svetu”, te da se prepoznaju napori predsednika Aleksandra Vučića da izgradi miran i stabilan region.

– Prvo pitanje uvek je dijalog Beograda i Prištine, ali i reforme u Srbiji i dobri ekonomski rezultati. Uvek je lepo predstavljati Srbiju – kazala je Brnabićeva.

U Njujorku je juče započelo zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Delegaciju Srbije predvodi premijerka Brnabić.

Pre početka zasedanja, premijerka Brnabić razgovarala je sa premijerima Belgije i Holandije, premijerkom i ministarkom spoljnih poslova Norveške, generalnim sekretarom NATO, kao i sa predstavnicima Crne Gore i Makedonije.

Rešenje za kim nacionalni prioritet

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje KiM.Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni identitet – rekao je Dačić.

(Espreso.rs / Blic)

Loading...

One Response

  1. miha bukovac September 29, 2018

Add Comment