SVI SU GA NAZIVALI LUDAKOM I OMALOVAŽAVALI! Ali sad je ISPLIVALO šta je TRAMP stvarno URADIO u AMERICI! Svi u ŠOKU!!

Nijedan predsednik u istoriji SAD nije doživeo da u javnosti bude toliko diskreditovan, omalovažavan, vređan i nazivan ludakom kao što je to slučaj sa Donaldom Trampom, međutim, najnovije analize i statistički podaci pokazuju da je on to možda zaslužio najmanje od svih. Barem gledano iz ugla Amerikanaca.

Naime, svi njegovi potezi otkad je u januaru 2017. ušao u Belu kuću, posebno oni ekonomski, kritikovani su na svakom koraku jer navodno dovode do izolacije zemlje, međutim, pokazalo se upravo suprotno – oni su smanjili američki budžetski deficit, povećali broj radnih mesta i smanjili nezaposlenost na svega četiri odsto, čime je ona postala najniža u poslednjih 18 godina. A i ostale brojke idu u prilog politici Donalda Trampa, za kog oni koji malo upućeniji u poslovanja i ekonomske prilike u svetu kažu da je on kao odličan biznismen svoju zemlju vratio na noge.

– Poslednjih 45 godina SAD su beležile budžetski deficit, što znači da troše više nego što proizvode. Osim toga, globalizacija je uzrokovala gubitak na desetine miliona radnih mesta, pa je došlo do paradoksa: Amerika gubi radna mesta, onda uvozi proizvode koje je ranije samostalno proizvodila, a druge države dobijaju radna mesta i beleže ekonomski rast. Tome, međutim, postoji i kontraargument, a to je da su SAD profitirale od globalizacije jer su dobile nova tržišta, posebno u istočnoj Evropi i Aziji. Ali, to nije tačno. Proteklih 20 godina udeo američkog BDP se smanjuje u globalnom, što znači da druge države ostvaruju veći ekonomski rast i više proizvode u poređenju sa SAD – navode analitičari, objašnjavajući tako Trampov potez da svoju zemlju povuče iz Transatlanstkog trgovinskog sporazuma, poveća tarife na uvoz određenih proizvoda i sirovina i, kako sam kaže, vrati proizvodnju i radna mesta Amerikancima.

– Tramp je prvi predsednik SAD koji smatra da je takva svetska ekonomska struktura nepovoljna za Ameriku, pogotovo ako se uzme primer Kine, koja izvozi, ali aktivno ograničava uvoz, kao i Japan – naglašavaju ekonomski stručnjaci i ističu da se u aktuelnoj administraciji u Vašingtonu odluke donose ciljano i precizno, a da su rezultati vidljivi.

– Takva je politika nečuvena i u praksi nemoguća za današnju EU, kojoj je koordinisana ekonomska politika maratonski proces koji završava sa stotinama stranica regulative – navode oni i podsećaju: „Sve dok ostali misle da je Tramp čudan i nesposoban, on sistematično sprovodi svoje planove i ispunjava predizborno obećanje i slogan ‘činimo Ameriku opet velikom“‘.

– Za nekoga ko radi u SAD za 30.000 dolara bruto, Trampova poreska reforma znači 1.500 dolara više u džepu. Tako je i kompanija „Valmart“ svojim najniže plaćenim zaposlenima dala bonus od 200 do 1.000 dolara. To možda nije puno, ali za veliku većinu tih radnika bonus je mistična pojava – podsećaju analitičari i navode da ipak ekonomski rast još nije dostigao cifru koju je Tramp obećavao, kao i da još nije na nivou kakav je bio pod Barakom Obamom, ali da pokazuje pozitivan trend.

Danas glavna zvezda u Njujorku
Donald Tramp predsedavaće Savetom bezbednosti UN, pa je ambasadorka SAD pri tom telu Niki Hejli najavila kako će to biti dosad najgledanija takva sednica. Na mnogobrojne spekulacije o tome kakav će biti nastup šefa Bele kuće i o čemu će on govoriti ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja je uz osmeh rekao: „Ushićen sam“, dok je jedan drugi diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, naveo: „Mislim da uopšte neće biti toliko zabavno“.
Podsetimo, Tramp je prošle godine na sednici SB UN žestoko napao severnokorejskoj vođu Kim Džong Una, najavljujući čak i izbijanje rata, pa se veruje kako će ovog puta u suštini pričati samo o svojoj politici.

Trampov uspeh u brojkama
– 3.216.000 novih radnih mesta otvoreno u SAD– 344.000 povećanje broja zanatskih radnih mesta– 2.500 novih radnih mesta otvoreno u rudarstvu– 4% stopa nezaposlenosti, što je najmanje u poslednjih 18 godina– 2% skočio nivo ekonomskog rasta– 10,1% skočili korporaritvni profiti– 30 najvećih gradova širom SAD beleži manju stopu ubistava.

Iranci prete Americi smrtonosnom svetom
Iranska Revolucionarna garda, koja Ameriku smatra glavnim krivcem za teroristički napad u subotu tokom vojne parade u iranskom gradu Ahvazu i smrt 25 ljudi, juče je poručila kako će se „smrtonosnim metodama osvetiti za taj zločin. Očekuje se da će predsednik Irana Hasan Rohani, koji takođe prisustvuje zasedanju Saveta bezbednosti UN kao i Donald Tramp, zasigurno u tom telu pokrenuti i pitanje krvoprolića. Žrtve tog nemilog događaja su, inače, juče sahranjene, a u povorkama je bilo na hiljade ljudi.

Inače, zvaničnici Teheran je saopštio kako je nekoliko izvršilaca napada već uhapšeno, i to nakon što je više grupa, uključujući ID, preuzelo odgovornost za masakr.

Ključne stvari koje je uradio
– smanjenjem poreza je podstakao ekonomiju SAD– smanjenjem birokratije je svima olakšao poslovanje i pojednostavio je sistem– sistematskim povlačenjem dolara iz globalnog opticaja je sve ostale ekonomije koje su zadužene u toj valuti stavio u težak položaj, dok ekonomija SAD buja.

(Srpski telegraf)

Loading...

Add Comment