NEŠTO SE GADNO SPREMA! Zapad besni , žuri im se , VUČIĆ I DODIK hitno KOD Putina , evo šta se dogadja…

Dve gotovo istovremene posete predsedniku Rusije Vladimiru Putinu: kolega iz Srbije i Republike Srpske, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, za bivšeg šefa diplomatije Vladislava Jovanovića su veoma značajne sa aspekta srpskih geopolitičkih interesa.

Jovanović za Sputnjik ocenjuje da se srpski geopolitički faktor sve više uvažava u vreme kad se Balkan nalazi u ofanzivi zapadnih sila koje žure da završe ono što su „umislili pre 20 godina“ — da je ceo Balkan postao njihova interesna sfera.

Međutim, to se ne slaže sa zakonima i praksom istorije, koja pokazuje da Balkan za 2.000 godina, a posebno u poslednjih 200-300, nije bio kontrolisan samo od jedne velike sile. Uvek je morala bar još jedna da se pojavi sa svojim interesima, „da ne govorimo o modernom vremenu gde ih je bivalo više“, podseća sagovornik Sputnjika.

Mi smo, na neki način, istovremeno i predmet pažnje, a time i opasnosti da ta pažnja postane oštrija i neugodnija, i predmet vrednovanja. Postajemo značajni u njihovim očima, i to je nešto što je plus za naš geopolitički položaj, ali istovremeno i izvor mogućih opasnosti, pogotovo ako dozvolimo da taj naš interes postane predmet rasprave i sukoba između pretendenata na puni uticaj na Balkanu, smatra Jovanović.

U ovom slučaju imamo gotovo paralelne posete i Vučića i Dodika jednoj od velikih sila koja do sada nikad nije bila u ratnom stanju sa nama, niti nam je ikada zavodila sankcije ili pretila odmazdama, da ne govorim da nikad nije pretila otimanjem delova naše teritorije, što, nažalost, nije slučaj sa drugom stranom — Zapadom.

„Zbog toga je značajno da ojačamo kontakte, veze i oblike saradnje sa takvom jednom velesilom, što ne znači da time prestajemo da budemo svoji i nezavisni. Upravo, zbog jačanja naše nezavisnosti i samostalnosti, vrlo je važno da imamo što bolje odnose sa takvim silama kao što su Kina, Rusija i Indija, koje nikad nisu predstavljale nikakvu opasnost za nas“, ističe Jovanović.

Paralelno s tim, imamo i interese da gradimo što bolje odnose i sa drugom stranom, zato što je uticajna i ima svoje interese na Balkanu. Posete Putinu Jovanović vidi kao korak u pravcu jačanja naše samostalnosti i afirmisanje našeg prava na postojanje i „jednako poštovanje od strane svih velikih sila“.

Bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova smatra da je malo verovatno da će Zapad posegnuti za nekim oštrijim merama prema Vučiću i Dodiku zbog posete Putinu, jer to povećava opasnost da nas otuđe od sebe, jer bismo tako bili „mnogo dalje od njih nego što oni to žele“. Ipak, očekuje „pritiske u smislu pružanja garancija o našoj vojnoj neutralnosti i jednakim odnosima sa svim silama“.

Prema njegovim rečima, Zapad je posebno uznemiren zbog toga što je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pre nekoliko dana u Sarajevu i Banjaluci rekao da Rusija snažno podržava Dejtonski sporazum i da ne dozvoljava da se on na bilo koji način „rasparuje“.

„To je nešto što ne odgovara ciljevima zapadnih sila koje bi htele da Dejtonski sporazum što više prilagode njihovoj potrebi za centralizovanom vlašću u BiH, a to može da bude samo nauštrb RS, kao što je i do sada to bilo. To je za njih problem jer poseta predsednika Dodika Moskvi i afirmativna izjava Lavrovau prilog očuvanja Dejtonskog sporazuma takvog kakav jeste, nešto je što ne vole da čuju i što smeta ostvarenju njihovih ciljeva. U tom smislu će biti nezadovoljni, ali nezadovoljstvo nije razlog za posezanjem za nekim nedozvoljenim aktivnostima“, ističe bivši jugoslovenski šef diplomatije.

U sadašnjoj konstelaciji odnosa u svetu, tako nešto nije ni moguće, zaključio je Jovanović.

(Sputnjik)

Add Comment