OPASNO SE KUVA! Ovo do sada NIKO nije OČEKIVAO stiže VAŽAN ČOVEK iz SAD da se HITNO sastane sa VUČIĆEM …

Američki senator Ron Džonson boraviće u poseti Beogradu 10. i 11. septembra, potvrdili su danas Tanjugu u Ambasadi SAD. Džonson je američki zvaničnik čijoj se pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine nadaju obe strane, a jedan od glavnih razloga za to je njegova odanost i bliskost predsedniku SAD Donaldu Trampu

Džonson, inače republikanac i biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu, u američkom Senatu je član Komiteta za spoljne poslove i predsedavajući Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Komiteta za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Senator od 2010. godine

Ron Džonson je rođen 1955. godine u Minesoti, a u Viskonsin, saveznu državu koju predstavlja u Senatu, preselio se 1979. sa suprugom Džejn i počeo da radi sa njenim bratom u njegovoj firmi “PAKUR”
Za Senat se prvi put kandidovao 2010, nakon što je obezbedio republikansku nominaciju. Pet godina kasnije, 2016, ponovo je izabran za senatora.

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, zbog čega njegov očekivani dolazak u Beograd prate i medijske špekulacije da nosi poruku da će predsednik SAD podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca.

Sam dolazak, kako god, potvrđuje zainteresovanost za poziciju i planove Beograda.

Na to upućuje i činjenica da ovo neće biti njegova prva poseta srpskoj prestonici, pošto se Džonson u februaru ove godine već sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Od Džonsona je Vučić tada zatražio da pomogne u stabilizaciji regiona, tako što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rešenja, koja znače kompriomis.

Džonson je tada, dan nakon boravka u Beogradu, posetio Prištinu i razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem koji je poručio da je podrška SAD veoma važna prištinskim vlastima.

Prethodni susret Vučića i Džonsona u Beogradu desio se pre nešto više od godinu dana, krajem avgusta 2017, kada je Džonson naglasio da je došao u posetu Srbiji, iako je imao veoma gust raspored i da je to učinio zbog važnosti Srbije.

– Znam koliko je Vučić zabrinut za ljude u Srbiji i za regionalnu stabilnost i da pokazuje hrabrost i vođstvo, koji su potrebni, za šta imam samo pohvale – rekao je Džonson na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Vučićem.

Američki senator tada je izjavio da se nada da će predsednik Vučić i Srbija da se suprotstave svim pokušajima da se da diplomatski imunitet Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, dok je Vučić poručio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

To nije bila prva izjava Džonsona vezana za ruski uticaj na Balkanu, na kojem je republikanski senator boravio i u maju prošle godine, i tada poručio da je ponašanje Rusije širom istočne Evrope opasno.

– Ne možemo da zapostavimo Balkan, jednostavno ne možemo. Mislim da EU mora da nastavi politiku prihvatanja novih članica – tvrdio je tada Džonson.

Džonson će, inače, posle Beograda posetiti i Prištinu, Atinu i Skoplje, i razgovarati sa tamošnjim liderima.

Ono što je zanimljivo kod Džonsona i njegovog odnosa sa Trampom, kojeg u najvećoj meri podržava u medijskim nastupima i slovi za njegovog čoveka do srži, a Tramp mu poklanja puno poverenje, jeste to da američkom predsedniku, za razliku od mnogih bliskih saradnika šefa Bele kuće, ne pruža podršku po svaku cenu i ne boji se da iznese i sopstveno mišljenje.

Tako se u jednom od postova na Tviteru prošlog meseca bavio Trampovim tarifnim merama prema Kini i trgovinskim ratom između dva svetska ekonomska diva.

– Podržavam poziv predsednika SAD Donalda Trampa za recipročnom trgovinom i njegov napor da zaustavi kinesku krađu američke intelektualne svojine. Ali, mi moramo da prestanemo da sami nonosimo permanentnu štetu ekonomiji Amerike putem tarifa i trgovinskog rata – napisao je Džonson na toj društvenoj mreži.

informer.rs

Add Comment