OVAJ STAV AMERIKE ČEKAM GODINAMA! Trampov SAVETNIK dao izjavu koja će PROMENITI sve! ŠIPTARI U ŠOKU!

Posle izjave savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, da američka administracija ne isključuje korekciju teritorije i granica, poslat je jasan signal da SAD menja svoju politiku prema Srbiji. Od stava da je pitanje KiM zauvek rešeno 2008.godine priznanjem nezavisnosti Kosova, došli smo do toga da se iz Vašingtona prvi put pokazuje razumevanje za interes Srbije. Da li je ova izjava rezultat Trampove želje za postizanjem još jednog spoljnopolitičkog uspeha ili smo na pragu istorijskog diplomatskog pomirenja između naše zemlje i SAD?

– Spor između Srbije i Kosova najvažniji je na Balkanu. Od raspada Jugoslavije je ostalo mnogo dugotrajnih tenzija i rizika – kazao je Bolton i dodao da je veoma važno konačno uspostaviti stabilnost na Balkanu.

S obzirom na to da je Savet bezbednosti, koji vodi Bolton, odgovoran za spoljnu politiku SAD i da se ona tu formuliše, a posle kroz administraciju realizuje, stručnjaci procenjuju da je u pitanju velika promena u politici Amerike prema Srbiji, jer prvi put pokazuju da razumeju interes obe strane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je zadovoljan što je američka administracija shvatila da se rešenje za Kosovo ne može postići mešanjem i što je razumela da je dogovor dve strane jedino održivo rešenje.

– Podržavam ideju razgraničenja, jer je to jedini način da se zaustavi stvaranje “Velike Albanije” – izjavio je on i dodao da će svako nametnuto rešenje pre ili kasnije izazvati sukobe, ratove i podele.

Podržavam ideju razgraničenja, jer je to jedini način da se zaustavi stvaranje “Velike Albanije”-Foto: mod.gov.rs
Sociolog i analitičar, Vladimir Vuletić, kaže da je jasno da smo se pomerili s mrtve tačke te da ova Boltova izjava otvara prostor za moguć dogovor o razgraničenju.

– Istorijsko pomirenje ili razgraničenje, kako god nazvali rešenje tog pitanja, bio bi značajan Trampov spoljnopolitički poen, posebno jer postoje snažni pritisci u Stejt departmentu i kod drugih evropskih saveznika da se ne ide u tom pravcu – rekao je Vuletić za Tanjug

U slučaju da Beograd i Priština ne postignu dogovor, Boltonova poruka bi mogla da se tumači i kao rešenost SAD da izvrše pritisak na Prištinu da se konstruktivno ponaša u razgovorima sa Beogradom o razgraničenju.

– Priština može da postavi najražličitije zahteve u pogledu razrešenja i time ugrozi razgovore tako da ne dođe do bilo kakvog dogovora – ukazuje Vuletić.

Sociolog i analitičar, Vladimir Vuletić, kaže da je jasno da smo se pomerili s mrtve tačke te da ova Boltova izjava otvara prostor za moguć dogovor o razgraničenju-Printskrin: RTV Pink
Da se “nešto menja u odnosu SAD prema Balkanu” jedna je od glavnih tema američkih medija koji prenose da je dolaskom Donalda Trampa otvorena tema izmenama granica.

– Glavne činjenice EU protivile su se bilo kakvim promenama granica na Balkanu, a sve doskora takav stav je imala i Amerika. Međutim, onda je došao Donald Tramp, čija je diplomatija otvorila prostor za priče o izmenama granica – piše ugledni američki portal Bazfid njuz i upozorava da nam očigledno predstoji ozbiljno prekrajanje na Balkanu.

Serbia and Kosovo are talking about redrawing their borders. Major European capitals are opposed and the US used to be too — but things have changed under Trump. https://t.co/Y9VVjovtBd

Pozivajući se na dva diplomatska izvora, on kaže da “prema jednom, još nezvaničnom planu, namera je da se severni delovi Kosova pripoje Srbiji. Ona bi, zauzvrat, Kosovu dala južni deo pokrajine, u kom žive etnički Albanci.

Politički analitičar, Branko Radun, kaže za Telegraf.rs da je u pitanju veliki pomak u stavu SAD prema Srbiji, kada je Kosovo u pitanju, što je do sada delovalo kao potpuno nerealno, jer su prethodne administracije “gurale nezavisno Kosovo”.

– Trampova administracija želi nekako da završi to pitnaje oko Balkana i spremna je da prihvati neki međusobni kompromis. Ovo je prvi put da ovako snažna poruka stiže sa vrha američke administracije – objasnio je Radun.

Foto: Medija centar Beograd
Moguća promena stava SAD je zabrinula deo političara na Kosovu, koji su mislili da je nezavisnost završena stvar, pa je gradonačelnik Južne Mitrovice i zamenik Alijanse za budućnost Kosova Agim Bahtiri pozvao Skupštinu Kosova da održi hitnu sednicu i donese odluku o zabrani pregovora u Briselu po pitanju teritorijalne razmene.

– Ako Vlada ne blokira inicijative za promenu granica, onda će Kosovo u narednim mesecima rizikovati da dodje do velikih protesta, koje ću snažno podržati. Pozivam Skupštinu Kosova da održi hitnu sednicu i donese odluku o zabrani pregovora u Briselu po pitanju teritorijalne razmene. Ako se u Briselu pojavi pitanje promene granica i teritorijalne razmene, Mitrovica neće mirno sediti i posmatrati podelu – upozorio je Bahtiri.

 

Upravo ovakva reakcija Albanaca jeste ono na šta je analitičar Radun stavio akcenat jer “stvari ne idu onako kako su oni očekivali”.

– Naravno, američka politika se ne menja i oni neće odustati od nezavisnog Kosova, ali je posle svega sada pitanje kako će do toga doći. Pitanje je koliko smo mi spremni da iskoristimo ovo. Oni nama, recimo, nude podelu, a mi je ne prihvatimo kada dođe do referenduma – objašnjava on i dodaje da je Boltova poruka izjava “dana, nedelje, meseca i da je značajan pomak.

(Jelena N./j.nikolic@telegraf.rs)

Add Comment