DODIK PREDLOŽIO NEŠTO ŠTO DO SADA NIKO NIJE! Ovo bi Srbija trebalo da URADI po njemu! SVI U ŠOKU!

Sada je vreme za konačno, istorijsko razgraničenje. Srbija treba da traži četiri opštine na severu Kosmeta, RS, ali i punu zaštitu Srba u Crnoj Gori, poručuje Milorad Dodik

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da Srbija treba da zatraži ‘reintegraciju severa Kosova’, ali i pripajanje Republike Srpske, ističući da je došlo vreme za konačno, istorijsko razgraničenje i definisanje državnih teritorija u ovom delu Evrope.

Komentarišući sve učestalije predloge o razgraničenju sa Albancima na Kosovu Dodik kaže da to jeste realno i najbolje moguće rešenje najvećeg srpskog nacionalnog i državnog problema.

Ništa bez Republike Srpske
Ako dođemo do bilo kakvog rešenja u vezi sa Kosovom, ne smemo da napravimo presedan, a da u to ne uključimo i Republiku Srpsku Stevica Deđanski, analitičar
– To razgraničenje ne znači, naravno, da ćemo razvući bodljikave žice na našim granicama. Mi samo hoćemo da afirmišemo nacionalne interese. To, dakle, znači Republika Srpska, Srbija, četiri opštine na severu Kosova, ali i reintegracija srpske politike u Crnoj Gori… Vreme je da Srbi izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtevima, koji bi mogli da budu naš cilj u ovom 21. veku – rekao je Dodik.

Srpske zemlje
Ocenjujući predlog predsednika Dodika kao vredan pažnje, sagovornici Informera saglasni su da je neophodno preduzeti krupne korake ka ostvarenju plana o razgraničenju. Politički analitičar Stevica Deđanski upozorava da smo danas pod pritiskom zapadnih zemalja koje će teško dozvoliti ostvarenje naših interesa.

O novim rešenjima vredi govoriti samo u sklopu međunarodne konferencije koja obuhvata pitanja BiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije. Sve drugo su parcijalna rešenja i potencijalne zapadne zamke da se iznude novi jednostrani ustupci od Srbije.
– Ta situacija se, međutim, menja i neke zemlje Evropske unije, među kojima Italija, Austrija i Španija, pokazuju određeno razumevanje za stav Srbije. Takođe i američka administracija pokazuje znakove da želi da dođemo do kompromisa. Ako dođemo do bilo kakvog rešenja u vezi sa Kosovom, ne smemo da napravimo presedan, a da u to ne uključimo i Republiku Srpsku. Znači, treba nam jedno sveobuhvatno rešenje – objašnjava Deđanski, dodajući da se nada da će Srbi biti jedinstveni u ovome.

Sa njim se slaže i istoričar Nikola Žutić, koji objašnjava da se u Dodikovom planu radi o razgraničenju unutar nekadašnjih srpskih zemalja.

Nemačka šampion u menjanju granica

Milorad Dodik je podsetio i da je Nemačka, koja se danas protivi podeli Kosova, ‘šampion u menjanju granica’ i da je u velikoj meri odgovorna za krvavi rat u SFRJ.
– Nemačka tog vremena pod Hansom Ditrihom Genšerom bila je ključni faktor da se otpočne rat i da se ratuje u bivšoj Jugoslaviji, zato što je kroz svoj evropski projekat zahtevala da se priznaju Slovenija i Hrvatska kao nezavisne države, o čemu nije bilo nikakvih unutrašnjih dogovora. Kad su to učinili, rat je mogao da počne. Oni smatraju da je pitanje Kosova završeno i da ima svoje granice. To što ima unutrašnje probleme sa severom i četiri veće srpske opštine računaju da će se rešiti, ili blickrigom ili nekim dogovorom.

– Političke prilike u svetu se menjaju. Treba se pozivati na istorijsko pravo koje Srbi imaju. Kosovo i Metohija su stare srpske zemlje. Crna Gora takođe, nekada se u narodu zvala stara Srpska Sparta. Mi se, da podsetim, ne pozivamo na srpsko istorijsko pravo Makedonije koja je nekad bila Južna Srbija… Dodik je u pravu što se tiče srpsko-istorijskog prava u BiH. To su istorijske srpske zemlje u kojima su tek kasnije stvoreni Srbi muslimani i Srbi katolici, od kojih danas imamo Bošnjake i Hrvate… – navodi Žutić.

 

Dodik je govorio o dugoročnim strateškim ciljevima srpske nacije. To je dugoročno pitanje i nije ostvarivo u sadašnjim okolnostima. Međutim, svi treba da podržimo rukovodstvo Srbije da reši pitanje Kosova.
Ostvariv za sve Srbe
Na drugoj strani, analitičar Mišel Zubenica kaže da Srbi moraju da imaju nacionalni i državni program kako bi kao narod bili spremni za budućnost.

– Dodikov predlog je ostvariv iako se to mnogima danas ne čini tako. Takođe, ovaj predlog treba da obuhvati i nekakva rešenja za ostale Srbe, na primer one u Hrvatskoj. Taj plan pomalo podseća na ‘Dejton’, koji je doneo razgraničenje, a takođe i mir… Realno, za sada ne postoji volja za promenama granica na ovom prostoru kod međunarodne zajednice, ali to ne znači da se okolnosti neće promeniti – zaključuje Zubenica.

informere.rs

Add Comment